May 11, 2011

UNCHARTED CASTILLE

PLACES. Castille's high flats were for a thousand years the place from where Kings came to subdue the rest of Spain. Then, places like L, in its Northern tip, seem to have been forgotten for another thousand. I cannot make public the name of the place because we are invited every year to the stone house W and A got there under that condition. There we walk across the fields and hills, spot the solitary storks, and the prowling foxes in the mornings.
On Friday we made a fire on the field to burn some fallen tree limbs, and refreshed ourselves drinking cider from Brittany. That happened in the morning. Then we ate a lunch of red meat and vegetables with a young Tempranillo from Labastida (Rioja). After a nice walk around, Maria prepared her seafood fideua for the evening and we ate it with a Sauvignon from Chateau Bertinerie, a wine that a friend of Hervé makes close to Blaye (Bordeaux).
On Saturday we walked long over the green hills, the rain menacing but never falling, the air translucent. We had a late lunch, hungry at four in the afternoon, of curried chicken and salad, with sangria, and kept the Blanc de Blanc - 1999 Millesime - Deutz Champagne for the quiet evening.
On Sunday I got up early and went to walk on my own with the early birds and the cool morning for company. A beautiful sun rose for the day. The girls sat in the "Presidio" to read in the sun (the "Presidio" being the enclosed patio of the fortress-house) and I went with W to see how the river came this year through N. The farewell lunch of Mexican tacos with red and green peppers went by with a bottle of Grand-Maison 2004, Hervé's Cotes de Bourg.
We have been invited to come back in July, with the children, for the cherry picking season. Nicolas doesn't want to miss it! And I guess we'll bring some more wine too. 





La meseta alta castellana fue durante mil años el lugar de donde vinieron los Reyes que sometieron el resto de España. Luego, lugares como L, en su extremo más Norte, parece como si hubiesen sido olvidados por otros mil. No puedo hacer público el nombre del lugar porque W y A nos invitan todos los años a la casa de piedra que tienen allí, bajo esa condición. Allí andamos por los campos y los riscos, avistamos las cigüeñas solitarias, y los zorros que merodean de mañana.
El viernes hicimos un fuego para quemar algunas ramas de árbol caídas y nos refrescamos bebiendo sidra de Bretaña. Eso fue por la mañana. Luego en la comida tomamos carne roja con verduras y setas y un Tempranillo joven de Labastida. Después de un buen paseo, María preparó su fideua de rape y langostinos para tomar con el Sauvignon de Chateau Bertinerie que hace un amigo de Hervé cerca de Blaye (Burdeos).
El sábado anduvimos largo, la lluvia siempre acechando pero sin caer, el aire translúcido, todo verde. Comimos, con hambre a las 4 de la tarde, pollo al curry y ensalada, con sangría, y dejamos el Blanc de Blanc 1999 de Deutz para la velada tranquila.
El domingo, temprano, salí a andar con los pájaros y la mañana fría por compañía. Salió un bonito sol para el día. Las chicas se sentaron a leer al sol en el "Presidio" - el patio cerrado de la fortaleza de piedra - y W y yo bajamos a N a ver cómo venía el río este año.  De comida de despedida, tacos mexicanos con pimientos verdes y rojos y una botella de Grand-Maison 2004, el Cotes de Bourg de Hervé.
Nos han invitado a volver en julio, con Juan y Nicolas, a recoger las cerezas. Nicolas no quiere perdérselo por nada! Imagino que traeremos algo más de vino también.


15 comments:

  1. what a unique and silent place! I envy this relax time:)

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  2. i didn't know about storks in spain. i just saw them in alsace and in poland. the place seems nice, kings had good taste (this landscape is just perfect for an historical movie).
    that was a very special couple of days (with a lot of sophisticated meals…)

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  3. Une promenade charmante en douce compagnie, la campagne est verte et on s'y sent bien.

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  4. A weekend that seems made in heaven! I love these insights into life in Spain!

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  5. Hello:
    A perfectly chosen wine for each meal in this absolutely idyllic landscape. One can almost 'hear' the silence in your images with just the company of good friends and the glory of Nature for companionship. Lovely!

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  6. wow. I think I can see dragons in Spain, and all other magical creatures rolling in with the fog. Such stirrings of the imagination!

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  7. Si señor !! Hay que saber disfrutar de las pequeñas grandes cosas de la vida, de la amistad, de la naturaleza, de la belleza, de la soledad, de la compañía, de tu mujer, de tus hijos...y todo gratis !!! (menos el vino, jajaja...) Un abrazo Pet.

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  8. well, i use to save my blog like this but you can also download free software to save your html files. by the way, use your external hard disk to stock your files…
    blogger, mad? oh yes, but we'll have a new wonderfull design (are we suppose to believe that new always means better?)
    have a nice week end.

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  9. Your trip to see your friends sounds heavenly. It's one of the greatest pleasures of life, sharing food with people that you like :)

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  10. What lovely days...this is how life is meant to be lived.

    Beautiful writing too.

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  11. What brought you to blogging?
    jds223@aol.com

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  12. Pet, tus adeptos van siendo cada vez mas angloparlantes, por lo que veo.

    Tus promenades transportan al lector a lugares donde nunca estuvo y eso es de agradecer.
    ¿Nos podemos apuntar a la próxima visita, aunque sea top secret? ;-)

    Aaanda, porfaaaa

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  13. Pero os llevaré con los ojos vendados :-)

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