October 23, 2014

HORCHATA LUNCH BY THE GUGGENHEIM

TIPS. This was another failed lunch. I had a couple of meetings in Bilbao and then I had planned for a lunch. But plans 1, 2, and 3 failed and I ended substituting lunch for a (large) glass of horchata at Bilbao's Doña Casilda Park. Horchata is a sort of nut milk made with the brown tubers ("chufas") from the root of a nut sedge plant typical of Eastern Spain. But if you happen to be around Bilbao, visiting the Guggenheim or otherwise, this Northern horchata is worth the incursion in the Park, a short walk from the Museum. Chilled but liquid, as it should be. Silky and creamy.
The mild autumn weather helped - I took off jacket and tie to better enjoy the treat of drinking it slowly.


Esto fue otra comida fallida. Tenía un par de reuniones en Bilbao y luego había planeado una comida. Pero los planes 1, 2, y 3 fallaron y acabé sustituyendo la comida por un vaso (grande) de horchata en el Parque de Doña Casilda de Bilbao. La horchata es una especie de leche de almendras hecha con los tubérculos (las chufas) de la raíz de una caña típica del Este de España. Pero si sucede que estás en Bilbao, visitando el Guggenheim o por otro motivo, esta horchata norteña merece la pena la incursión en el parque, a un paseo del Museo. Helada pero líquida, como debe ser. Cremosa y como de seda.
El suave tiempo de otoño ayudaba - me quité chaqueta y corbata para disfrutar mejor del placer de beberla despacio.

1 comment:

  1. I never heard of horchata, surely I must try it being there someday!

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